Vizitele medicale la pediatru

Vizitele medicale la pediatru au un rol de prevenție și monitorizare a sănătății copilului. Iată cum se fac aceste vizite în funcție de vârstă.

Prevenția este cea mai bună metodă pentru a menține copii sănătoși. Pe măsură ce copii cresc și se dezvoltă, părinții ar trebui să mențină legătura cu medicul pediatru pentru: măsurători fizice, istoric medical al copilului, screening-uri, evaluări comportamentale, vaccinări, teste de laborator.

Planificarea vizitelor la medicul pediatru

Bebelușul va fi examinat la 5 și la 30 zile de la naștere pentru a verifica funcția normala a corpului, culoarea pielii, stabilitatea șoldului, vigilența și reflexele de bază ale nou născutului. Se măsoară: lungimea, circumferința capului și greutatea bebelușului și se vor înregistra pe un grafic de creștere.

În primul an de viață, copilul trebuie să fie văzut de medic de cel puțin 6 ori. Verificările, care sunt la o distanță de 2 luni între ele, includ de obicei măsuratori, examen fizic, monitorizarea dezvoltării, evaluare comportamentală, sau psihosocială, imunizări, diversificarea alimentației.

Între primul și al doilea an de viata, copilul ar trebui văzut de pediatru de cel puțin 3 ori, la 15, 18 și 24 luni. În afară de elementele de bază amintite mai sus, medicul pediatru mai poate efectua teste de screening pentru tulburări de dezvoltare care afectează de obicei copii de 1-2 ani, cum ar fi autismul.

După al doilea an de viață până la 18 ani, controalele ar trebui sa fie anuale.

Controalele sunt destinate atât copiilor sănătoși cât și celor cu probleme medicale mai ales dacă se observă printre altele probleme fizice, psihosociale și de dezvoltare.