Pentru că în ultima perioadă am consultat copilași cu aceasta afecțiune ar fi bine de știut câte ceva despre această afecțiune.
Boala gură- mână-picior este o afecțiune virală frecvent întâlnită la copii mici, cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani. Afecțiunea este deosebit de contagioasă și poate fi transmisă cu ușurintă și adulților.
Se transmite prin :
- secreții (salivă, spută, secreții nazale) eliberate prin tuse și strănut;
- prin contact direct (de exemplu, mâna persoanei sănătoase cu gura bolnavului sau contactul cu leziunile de pe piele);
- prin fecale – o persoană bolnavă care folosește toaleta și nu se spală pe mâini apoi, riscă să contamineze toate suprafețele pe care le atinge.
Copilul este contagios cu câteva zile înainte de apariția simptomelor și continuă să transmită virusul până la vindecare.
Așadar, izolarea la domiciliu este obligatorie.
Primele simptome apar, de obicei, după o perioadă de incubație de 3-5 zile de la contactul cu virusul.
Se manifestă prin:
- febră
- inapetență – copilul se alimentează cu dificultate sau refuză alimentele și lichidele existând riscul de deshidratare; motivul este că în cavitatea bucală (palatul moale, gingie, limba, interiorul obrajilor) apar pete roșii care ulterior se transformă în vezicule care se ulcerează provocând durere la atingere;
- disfagie – dificultate la înghițire datorită leziunilor prezentate mai sus;
- stare generală influențată.
- o erupție asemănătoare cu cea care apare la nivelul cavității bucale apare în jurul gurii, pe palme și tălpi, de unde și numele bolii. Leziunile acestea apar cam la 1-2 zile după cele apărute la nivelul gurii.
Tratamentul este doar simptomatic, pentru a ușura starea pacientului și constă, pe lângă izolarea copilului la domiciliu, în administrarea de medicație antitermică, medicație antiinflamatorie atât sistemică, de exemplu Ibuprofen , cât și locală, în cavitatea bucală, sub forma de spray, gel sau chiar spălăturile cu apă de gură.
Copilul trebuie bine hidratat, alimentele să fie ușor de înghițit, supe, pireuri, iaurt etc, de preferat la temperatura corpului sau a camerei.
Se va contacta medicul în vederea stabilirii diagnosticului, tratamentului și în vederea stabilirii situațiilor care necesita atenție sporită sau chiar prezentarea la spital (sugar sub 3 luni, febră peste 39 grade Celsius, febră care nu cedează la antitermicele uzuale, semne de deshidratare, convulsii, simptomele nu cedează după 7-10 zile, supra-infectarea leziunilor etc.).
La majoritatea copiilor boala gură-mână-picior trece de la sine după un timp de 7-10 zile, fără complicații.
Nu ezitați să ne contactați pentru orice informație la Clinica de Pediatrie PediHelp.