Rolul Vitaminei D în imunitatea copiilor

Vitamina D – vitamina „Soarelui” – este o vitamină importantă pentru organism, având multiple roluri dintre care cel mai important este cel de reglare a nivelurilor de calciu si fosfor, ceea ce duce la întărirea oaselor. Vitamina D are rol important și în ceea ce privește sănătatea musculaturii și în întărirea imunității.

Principala sursă de vitamina D o reprezintă sinteza în piele, realizată în urma expunerii la raze ultraviolete. Aproximativ 75% din vitamina D se obține în acest mod.

Pentru doza zilnică recomandată de vitamina D – echivalentă cu aproximativ 1.000 UI (unități internaționale), timpul minim de expunere la soare este astfel:

  • 30-45 minute în lunile octombrie – martie (cu 10% din corp expus la soare);
  • 10-15 minute în aprilie – septembrie (cu 25% din corp acoperit);

În timpul verii, este de preferat expunerea la soare, la orele dimineții și după 10-15 minute se poate aplica factor de protecție.

Vitamina D, poate fi adusă în organism și prin consumul de ficat de pește, gălbenuș de ou, ciuperci, lactate, însă cantitatea este destul de redusă.

Pentru a realiza nivele optime de vitamina D se recomanda suplimentarea cu 400 UI din perioada de nou-născut până la vârsta de 1 an și 600-1.000 UI până la vârsta de 18 ani, în condițiile în care valoarea vitaminei D este normală; dacă apare hipovitaminoza (scăderea valorii vitaminei D) se suplimentează astfel încât să ajungem la valorile normale. Copiii supraponderali au de asemenea nevoie de suplimentarea dozei de vitamina D deoarece la acești copii vitamina D este blocată în țesutul gras. Măsurarea nivelului de vitamina D în sânge se poate face la orice laborator de analize medicale, iar corectarea deficitului se face de către un medic pediatru.

În ultimii ani s-au efectuat mai multe studii care să dovedească efectul vitaminei D asupra inflamației și răspunsul imun la infecții; de curând, în perioada pandemiei, administrarea vitaminei D a avut un real beneficiu în evoluția mai ușoară și de durată mai scurtă a infecției cu SARS-CoV-2.
Un studiu făcut în 2010 de Urashima și colaboratorii a arătat că suplimentarea dietei copiilor școlari cu 1.200 UI/zi vitamina D în sezonul rece a scăzut incidența infecției cu virus gripal A.

O dovadă în plus a implicării vitaminei D în imunitate este faptul că în cazul copiilor cu rahitism( cea mai cunoscuta consecință a valorii scăzute de vitamina D) infecțiile respiratorii sunt mai frecvente și cu evoluție, potențial, mai gravă.
Pentru ajutor, medicii Clinicii „PediHelp” vă stau la dispoziție.