Este important pentru părinți și copii să ia toate măsurile de precauție și să înțeleagă toate riscurile și simptomele ce țin de infecția cu SARS-Cov 2.
Pentru copiii ce nu au vârsta necesară pentru vaccinare este important a se urma măsurile de prevenție: purtarea măștilor în public, în locurile interioare pentru a reduce riscul infectării cu SARS Cov2, igiena mâinilor etc.
În general, simptomele la copii sunt mai ușoare decât cele de la adulți; unii dintre copiii infectați pot să nu aibă niciun simptom.
Simptomele pot include:
- tuse
- febră, frisoane
- dificultăți de respirație
- disfagie (dificultate la înghițire)
- secreții nazale
- cefalee (dureri de cap)
- oboseală
- diaree
Există totuși posibilitatea apariției unor complicații și în cazul copiilor, în special în rândul celor sub 2 ani, copiilor născuți prematur, celor cu afecțiuni cronice cum ar fi diabet zaharat, astm bronșic, imunodeficiențe, afecțiuni genetice cum ar fi sindromul Down, etc. Complicațiile pot să apară atât în timpul episodului acut, cât și la distanță.
În funcție de severitatea simptomatologiei, infecția cu SARS- CoV-2 la copii poate varia de la caz asimptomatic (adică infecția este identificată în timpul screening-ului sau investigațiilor de contact), la infecție cu manifestări respiratorii (tuse ușoară până la manifestări severe cum ar fi hipoxia, dificultăți de respirație, pneumonie identificată radiologic/ecografic), manifestări generale cum ar fi febră, astenie până la deshidratare, somnolență, convulsii, manifestări digestive (inapetență, dificultăți de alimentație, diaree, vărsături), etc.
Este important să vă adresați medicului pediatru chiar și în cazul unei simptomatologii ușoare.
Deasemenea, este important să vă interesați la medicul pediatru despre vaccinarea anti-covid la copii.